miercuri, 3 aprilie 2013

Instalarea limbajului R și a interfețelor grafice JGR cu Deducer în Windows

17.06.2019 - Pentru a instala limbajul R și interfețele grafice ale acestuia JGR și Deducer în Windows (testat cu versiunea 10), urmați instrucțiunile de mai jos:

Pasul 1. Instalați versiunea curentă a limbajului R. Fișierul de instalare îl descărcați de aici: http://cran.r-project.org/bin/windows/base/.

Dacă sunteți la prima instalare a lui R pe calculatorul Dvs., veți primi un mesaj prin care sunteți întrebat dacă doriți să folosiți librăria personală de pachete. Apăsați „Yes” iar programul va construi o locație pe calculatorul dumneavoastră în care va salva pachetele descărcate și instalate. Desigur, acest mesaj va fi însoțit de un altul care vă va întreabă dacă sunteți de acord cu locul în care se va crea librăria de pachete. Apăsați din nou „Yes”.

Mai departe, va apărea fereastra prin care veți fi invitat(ă) să alegeți locația CRAN de unde se vor descărca pachetele. CRAN reprezintă abrevierea de la Comprehensive R Archive Network și nu este altceva decât rețeaua de servere pe care se stochează pachetele R în diferite zone ale lumii, astfel încât accesul să fie mult mai rapid. Dacă alegeți serverul 0-Cloud, acesta vă va redirecționa automat spre cel mai apropiat de locația Dvs. server, cel puțin așa reiese din scurta descriere a acestuia de pe site-ul CRAN.

După ce ați ales serverul CRAN și ați apăsat butonul OK, aplicația R va începe să descarce și să instaleze pachetele necesare pentru funcționarea acestuia.

Pasul 2. După instalarea limbajului R, dacă nu aveți instalată platforma Java, o puteți instala în următorii pași:
  • Accesaţi http://www.java.com/en/download/windows_ie.jsp pentru a descărca cea mai recentă versiune de Java.
  • Dați clic pe butonul "Agree and Start Free Download" pentru a salva fișierul de instalare pe computer.
  • În fereastra deschisă daţi clic pe butonul "Save" (sau "Run") pentru respectivul fișier pentru a confirma că doriți să-l descărcați/instalați.
  • Deschideți fișierul de instalare. Urmați instrucțiunile de pe ecran pentru a finaliza instalarea Java.
Pasul 3. În continuare, pentru a instala combinația JGR + Deducer + DeducerExtras + DeducerRichOutput, care vă vor oferi o interfață grafică comodă de lucru cu mediul R, dar și pachetul XLConnect, folosit pentru a importa date din fișiere în format Microsoft Excel, lansați consola R și executați în ea, rând pe rând, comenzile de mai jos (Copy/Paste fiecare rând + Enter)*:
install.packages(c("JGR","rJava","XLConnect"), repos="http://cran.r-project.org")
install.packages(c("Deducer"), repos="http://cran.r-project.org")
Instalarea pachetului DeducerRichOutput. Dat fiind faptul că pachetul DeducerRichOutput nu a mai fost actualizat de ceva timp (la momentul actualizării acestui articol pachetul este la versiunea 0.3.7 din 2013-09-22), versiunile curente ale limbajului R refuză să-l accepte, de aceea va trebui mai întâi să-l descărcați de aici: https://r-forge.r-project.org/R/?group_id=1005. Găsiți pachetul DeducerRichOutput în lista pachetelor și descărcați varianta arhivată în format zip, pe care o dezarhivați pe calculatorul d-stră. În mapa cu pachetul dezarhivat veți găsi o altă mapă DeducerRichOutput pe care va trebui s-o mutați în librăria locală a limbajului R. Această librărie se află la locația "C:\Program Files\R\R-3.6.0\library". Atenție la cifrele din adresa locației, acestea reprezintă versiunea instalată a limbajului R. Dacă aveți instalate mai multe versiuni ale limbajului R, folosiți-o pe cea mai recentă.

Pasul 4. După pasul precedent executăm în consola R:
library(JGR)
JGR()
La executarea comenzii JGR() pe ecran vor fi afișate câteva linii de cod, pe care va trebui să le copiați și să le puneți într-un fișier "JGR.bat", creat și salvat cu editorul Notepad în directorul Desktop, pe care îl veți executa de câte ori veți dori lansarea interfeței grafice JGR.

Pentru lansarea automată a pachetelor Deducer, DeducerExtras, DeducerRichOutput și XLConnect mergeți în meniul "Packages & Data" > "Package Manager" și selectați/bifați "load" și "default" în drept cu denumirile lor. Suplimentar se bifează și pachetul „e1071”, necesar pentru statistica descriptivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu